Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μίνι αποκλειστική συνέντευξη με τον Darren Cox

Συνεχίζοντας την προσπάθεια επαφής και γνωριμίας των ελλήνων φίλων της εγγλέζικης τεχνικής με ανθρώπους από  το διεθνή χώρο, "ανακρίναμε" έναν πολυτάλαντο άνθρωπο, ο οποίος ακούει στο όνομα Darren Cox. Ψαράς με πλουσιότατο βιογραφικό στην αγωνιστική αλιεία, εντός και εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Εκ των βασικών στελεχών της εθνικής ομάδας της χώρας του στο coarse angling τα τελευταία χρόνια, δίκαια κατατάσσεται στην ελίτ των καλύτερων στο είδος του. Ως γενικός μάνατζερ  και σύμβουλος της Garbolino UK , μεταδίδει την εμπειρία του στον τομέα της κατασκευής αλιευτικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα προάγει μέσω χορηγιών την αγωνιστική αλιεία. 

Ο Darren Cox εν δράσει...


Μάνος Μελετίου: Πείτε μας παρακαλώ για την πρώτη σας εμπειρία στο ψάρεμα με φελλό τύπου waggler?

Darren Cox : Ψάρευα με τον waggler από τότε, που ήμουν μικρό παιδί τόσο σε ποτάμια όσο και λίμνες. Ξεκίνησα από μια μικρή λίμνη πιάνοντας roaches (μτφ."τσιρόνια") και πέρκες με αποκορύφωμα  ένα μεγάλο "γλήνι" (κυπρινοειδές) με βάρος, που άγγιξε τα 2 κιλά. Κατανόησα λοιπόν τη σπουδαιότητα του φελλού waggler στο σύγχρονο ψάρεμα, ο οποίος προσδίδει ιδιαίτερη εμφάνιση στην αρματωσιά ειδικά σε συνθήκες με λιγοστά τσιμπήματα από πλευράς ψαριών.  


Μάνος Μελετίου : Όλοι μας ακούμε και διαβάζουμε σχετικά με την αναγκαιότητα της καλής παρουσίασης μιας αρματωσιάς μέσα στο νερό. Τελικά πρόκειται για τόσο αποφασιστικής σημασίας στοιχείο, ούτως ώστε να συλλάβουμε πολλά ψάρια? 

Darren Cox : Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία στο ψάρεμα είναι η παρουσίαση και η τροφή(δόλωμα) των ψαριών. Χωρίς αυτά τα δύο  "κλειδιά", αδυνατείς να ελέγξεις απόλυτα το ψάρεμά σου.Όσο καλύτερη η παρουσίαση της αρματωσιάς τόσο περισσότερα θα είναι και τα ψάρια, που θα πιάσεις τελικά. Πολύ συχνά μάλιστα οι τρόποι παρουσίασης αρματωσιάς και δολώματος διαφέρουν από μέρα σε μέρα. Εάν μπορείς γενικά να κάνεις το δολωμένο σου αγκίστρι να μοιάζει σαν μια απλή περίπτωση τροφής, που φαίνεται σαν να την πετάς ελεύθερα με τη χούφτα σου μέσα στο νερό, τότε αυτό είναι αρκετό, για να "εξαπατήσεις" οποιοδήποτε ψάρι. Αυτό είναι το μοναδικό πολύ σημαντικό στοιχείο στο ψάρεμα ανεξάρτητα από την τεχνική, που ακολουθείς. 

Μάνος ΜελετίουΛέγεται ότι ο ψαράς  στο ψάρεμα με φελλό πρέπει να είναι ευπροσάρμοστος  σε όλες τις ψαρευτικές συνθήκες και περιβάλλοντα με στόχο να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό το θέμα?

Darren Cox: Οπωσδήποτε αυτό είναι πραγματικότητα. Καθώς οι συνθήκες αλλάζουν και εμείς ως ψαράδες πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές. Καλή παρουσίαση τη μια μέρα μπορεί να σημαίνει κάτι το τελείως διαφορετικό σε μια  άλλη ημέρα με δυνατό άνεμο. Ψαρεύοντας σε ένα δυνατό τρεχούμενο νερό με ρεύμα από τη μια σημαίνει ότι σε μια λίμνη με ήρεμο νερό θα πρέπει να παρουσιάσεις το δόλωμά σου τελείως διαφορετικά. Αυτό βέβαια έρχεται με την εμπειρία. Όσο περισσότερο συνδυάζεις και  εναλλάσσεις καιρικές συνθήκες και περιοχές, τόσο περισσότερο θα καλλιεργήσεις αυτήν την προσαρμοστικότητα.  

Μάνος Μελετίου : Ποια θεωρείτε ως τα πλέον βασικά στοιχεία, που πρέπει να διέπουν  έναν επιτυχημένο ψαρά, που μετέχει στο αγωνιστικό ψάρεμα? 

Darren Cox : Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου, υπομονή, ευστροφία, καλή συμπεριφορά.  


Μάνος Μελετίου:  Η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού. Πόσο  τελικά επηρεάζει αυτός ο παράγοντας την επιτυχημένη η μη επιτυχημένη έκβαση του ψαρέματος είτε μιλάμε για απλό ψυχαγωγικό ψάρεμα είτε για διαγωνιστικό. 

Darren Cox: Ο σύγχρονος εξοπλισμός αλιείας είναι τόσο εξελιγμένος, που πραγματικά τα πλεονεκτήματα είναι πολύ σημαντικά. Για παράδειγμα ένα πανάλαφρο αλλά στιβαρό καλάμι ρουμπαζιέν μπορεί να είναι πιο εύχρηστο σε σχέση με ένα άλλο παραβολικό αλλά βαρύ. Όμως οι καλοί  ψαράδες, μπορούν και  ξεπερνάνε τα πάντα. Το ποιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού ενός ψαρά είναι οι τσιμπιές, που παίρνει ο ίδιος ο εξοπλισμός κάτω από το νερό. 

Μάνος Μελετίου: Η πρώτη πρώτη καλή συμβουλή, που θα δίνατε σε κάποιον αρχάριο στην εγγλέζικη τεχνική. Ποια θα ήταν? 

Darren Cox : Πρέπει πάντα να έχεις τον έλεγχο του φελλού σου. Εάν αδυνατείς να το κάνεις εξαιτίας του δυνατού ανέμου ή ρευμάτων, τότε χρειάζεσαι μεγαλύτερο φελλό.
















2 σχόλια:

  1. μπράβο Μάνο για τη συνέντευξη. Είναι πολύ ωραίο να ακούμε τους ανθρώπους που με δύο αράδες τα λένε όλα..

    Keep going

    Αντώνης Στέλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Αντώνη. Η αγάπη για την εγγλέζικη τεχνική δίνει ένα πολύ όμορφο κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια.

      Διαγραφή