Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Αποκλειστική συνέντευξη: Yannick Agnese-Εθνική Γαλλίας-Sea float fishing

Στη γαλλική "εκδοχή" η Αγωνιστική αλιεία με φελλό από λιμενικές εγκαταστάσεις, σημαίνει μεταξύ άλλων και ψάρεμα από...παραλία. Το blog έχει την μοναδική ευκαιρία να παρουσιάζει έναν δυνατό εκπρόσωπο αυτής της "σχολής" και βασικό στέλεχος της γαλλικής εθνικής ομάδας, τον κ. Yannick Agnese. Όταν αποφάσισα σαν blogger να προσεγγίσω την περίπτωση αυτού του ανθρώπου, διαπίστωσα ερευνώντας κάποια αρχεία ότι δεν πρόκειται απλά για ένα μέλος μιας εθνικής ομάδας sea float fishing. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι, όταν μιλάμε για έναν αθλητή, που μετρά 9 παρουσίες σε 9 Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ξεκινώντας από το 1ο Πανευρωπαϊκό (Gandia-Ισπανία 2007) μέχρι και σήμερα!   




Πανευρωπαϊκό 2013,Algeciras-Ισπανία




Μάνος Μελετίου:Το διαγωνιστικό ψάρεμα δημιουργεί πάντα ωραίες αναμνήσεις. Μιλήστε μας για τις καλύτερες προσωπικές στιγμές από το δικό σας ξεκίνημα μέχρι και σήμερα; 

Yannick Agnese: Έχω δύο πολύ σημαντικές στιγμές στο διαγωνιστικό ψάρεμα. Η πρώτη το 2010 στο Aveiro της Πορτογαλίας με το πρώτο μου πανευρωπαϊκό μετάλλιο και μια ακόμη φέτος στο Menton το 2015 με την κατάκτηση της 3ης θέσης με την ομάδα της Γαλλίας. Αλλά κάθε χρονιά αποτελεί για μένα μια ευχαρίστηση, γιατί συναντώ ξανά όλους τους ψαράδες, ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω στις τεχνικές μας, στον τρόπο που ψαρεύουμε και γενικά γιατί δημιουργούμε  δεσμούς μεταξύ μας.   


Μάνος Μελετίου: Γαλλικές εθνικές ομάδες. Ποια νομίζετε ότι είναι τα δυνατά στοιχεία των Γάλλων ψαράδων αναφορικά με το sea float fishing; 

Yannick Agnese: Η εθνική Γαλλίας είμαστε μια ομάδα, που συγκεντρώνει συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Ο Sebastien Toquet διακρίνεται για την ανάλυση και τα τεχνικά στοιχεία στο ψάρεμα. Ο Jerome Magnani για την ικανότητα να πιάνει μεγάλα ψάρια. Ο Claude Buis για το στοχευμένο ψάρεμα. Εγώ πάλι για την επιμονή μου, καθώς δεν αφήνω τίποτα να περάσει έτσι



Εθνική Γαλλίας, Πανευρωπαϊκό 2015,Menton-Γαλλία




Μάνος Μελετίου:Αγωνιστική αλιεία με φελλό από ... παραλία (Menton 2009 & 2015). Ένα "περίεργο" πεδίο συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις, όπως λιμάνια, βραχώδη σημεία κλπ. Γαλλική παράδοση; Μια εναλλακτική ενδιαφέρουσα πρόταση ή καθαρά στρατηγική επιλογή, προκειμένου να δυσκολευθούν οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι; 

Yannick Agnese: Στη Γαλλία η αγωνιστική αλιεία με φελλό στη θάλασσα από παραλία αποτελεί παράδοση και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για στρατηγική, προκειμένου να δυσκολέψουμε τις άλλες ομάδες. Εξάλλου το ψάρεμα με φελλό από παραλία είναι μια πρακτική, που τη βρίσκουμε και στη βόρεια Ιταλία.Τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά και σε ποσότητα και σε ποιότητα ψαρέματος. 



Μάνος Μελετίου: Η αγωνιστική αλιεία με φελλό σε περιβάλλον θάλασσας δείχνει να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή περίπτωση ψαρέματος με φελλό. Ισχυρές overhead βολές, που καλύπτουν πολλές φορές πολύ μεγάλες αποστάσεις με χρήση καλαμιών τύπου bolognese σε μέγιστο μήκος άξονα τα 8 μέτρα. Μιλήστε μας για τις δυσκολίες, για τις ειδικές προδιαγραφές εξοπλισμού και γενικά για συμβουλές; 

Yannick Agnese: Ναι, το επίπεδο των ψαράδων ολοένα και ανεβαίνει πιο ψηλά, γιατί ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά η απόδοση του εξοπλισμού και στους αγώνες οι ψαράδες χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία και όλους τους τρόπους, για να ψαρέψουν και να προσαρμοστούν σε συνθήκες, όπως θαλάσσια ρεύματα, άνεμος, κύματα.

Τα καλάμια, μπορεί να φθάσουν έως τα 8 μέτρα, αλλά συνήθως χρησιμοποιούμε καλάμια 6 μέτρων. Τα καλάμια των 8 μέτρων εξυπηρετούν το ψάρεμα σε βράχια, για παράδειγμα στη Gandia της Ισπανίας, αλλά ένα τέτοιο καλάμι έχει και προβλήματα, όταν επικρατεί άνεμος αλλά και από το ίδιο του το βάρος. 


Για τον αγώνα χρειάζεσαι το λιγότερο 4 καλάμια μήκους 6 μέτρων, δύο από τα οποία πρέπει να μονταριστούν ακριβώς με το ίδιο στήσιμο (φελλός βάρους 2 γραμμαρίων με γέμισμα πετονιάς μηχανισμού 0.12) και ένα καλάμι 7 μέτρων. 

Καλάμι 6 μέτρων με στήσιμο κοντού παράμαλλου. Καλάμι 6 μέτρων με στήσιμο μακρού  παράμαλλου. Καλάμι 6 μέτρων με ταχύ σύνδεσμο για γρήγορη εναλλαγή παράμαλλου 0.12, 0.10, 0,08.

Επίσης καλάμια με δυνατότητα βολής φελλών σε διαφορετικά βάρη επιτρέπουν την προσαρμογή σε όλους τους τύπους συνθηκών κατά τη διάρκεια του αγώνα ανάλογα με το αν τα ψάρια βρίσκονται κοντά ή μακριά από την ακτή ή αν τα ψάρια βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του νερού ή χαμηλά στο βυθό. 







Μάνος Μελετίου: Οι εθνικές ομάδες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας έχουν μακρά παράδοση ως συμμετοχές στα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα sea float fishing. Πως θα περιγράφατε με λίγα λόγια κάθε μια από αυτές τις ομάδες ως αντιπάλους;  

Yannick Agnese:  Η Ιταλία διαθέτει τους καλύτερους ψαράδες, διότι έχουν πολύ υψηλό επίπεδο με περισσότερους από 20.000 ενεργούς διαγωνιζόμενους, όπου στο τέλος μένουν 12. Έρχονται, για να κερδίσουν οι καλύτεροι ψαράδες τους. Η Ισπανική ομάδα βρίσκεται σε μεγάλη πρόοδο, διότι σε αυτή τη χώρα έχει σημειωθεί μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της θαλάσσιας αγωνιστικής αλιείας με φελλό τα τελευταία 5 χρόνια και έχουν αρχίσει να αποκτούν πολύ καλό επίπεδο. Η Πορτογαλική ομάδα είναι καλή με εξειδίκευση στα μεγάλα ψάρια. 

Η Ελλάδα και η Μάλτα είναι δύο καινούργια κράτη στο θεσμό του Πανευρωπαικού, καθώς έχουν συμμετάσχει μόλις 2 φορές με καλό επίπεδο και είναι χώρες, που έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.  



Μάνος Μελετίου: Σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα της F.I.P.S.M. η Ελλάδα είναι επίσημος διεκδικητής του 12ου Πανευρωπαικού πρωταθλήματος αλιείας με φελλό από λιμενικές εγκαταστάσεις για το έτος 2018. Κάποιες πρώτες σκέψεις σχετικά με αυτήν την πρόσφατη εξέλιξη; 

Yannick Agnese: Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην θαλάσσια αγωνιστική αλιεία με φελλό στην Ελλάδα. Πρόκειται για χώρα ψαράδων και αυτό συντελεί πραγματικά στην άνοδο του επιπέδου του διαγωνισμού. Θα είμαι πολύ χαρούμενος να συμμετάσχω στο 12ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2018 και ελπίζω σε μερικά χρόνια να οργανώσουμε και Παγκόσμιο πρωτάθλημα.  




Algeciras-Ισπανία  2013






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου